Gå til hovedindhold
Phone flying over a hand

Teknologien er god, så længe den hjælper os! Men de store virksomheder og dem bag dem demonstrerer, at de arbejder konsekvent imod menneskeheden.

Blandt andre aspekter høstes vi konstant, data og metadata indsamles, analyseres og bruges til alle mulige formål (inkl. optræning af AI).

På trods af dette er det stadig muligt at undgå at opgive den gode side af teknologien. Det er dog afgørende at være informeret og aktivt hævde og bevare vores uafhængighed i den digitale verden, som vi bør gøre i den virkelige.

Generelt er niveauet af forståelse og viden om IT og teknologi (alfabetisering) grotesk lavt, sandsynligvis af design, en grund mere til at prøve at blive uddannet, begyndende med os selv og dem, vi holder af.

Kommunication
De mest brugte kommunikationsplatforme er stadig Skype og Teams (Microsoft), Messenger og WhatsApp (Meta), Zoom, FaceTime (Apple), Discord, Googles Meet, Hangouts og Duo... selv mange skoler tvinger eleverne til at bruge sådanne værktøjer. De er de mest populære og også de mest foragtelige. Selv Telegram og Signal, som er blevet betegnet som sikre, indsamler data og tvinger brugere til at registrere sig med et telefonnummer, og de afklarer ikke, hvad der sker på deres servere.

Heldigvis er der intelligente og søde mennesker, der skaber alternativer! Disse systemer og apps kan hostes og køres af næsten alle, hvor som helst, de er open source, for det meste gratis og meget datavenlige.

  • Element er en avanceret chatplatform med punkt-til-punkt-kryptering til privat og offentlig (gruppe) kommunikation, også velegnet til fællesskaber og organisationer. Det virker på de fleste webbrowsere, og appen kan installeres på ethvert operativsystem (Linux, Mac OS, Windows, iOS og Android). Det er en af ​​de forskellige applikationer bygget til at arbejde med og inden for matrix-protokollen, og den kan godt erstatte blandt andet: WhatsApp, Telegram, Discord, SnapChat og Skype.
  • Jitsi er en lyd-/videokonferencesoftware, der fungerer fra enhver webbrowser, og dens appversion findes til Android og iOS. Det kan godt sammenlignes med Zoom, Google Meet eller Microsofts Teams, dog uden datatyveri! Det blev desværre mindre privatlivsvenligt på grund af et vist pres, men det kan stadig være selvhostet, og der er stadig frit tilgængelige forekomster, som ikke kræver nogen e-mail eller andre data.

Websøgning og -surfing
For mange er "at google" endda blevet et verbum (der angiveligt betyder "at søge på nettet"). Problemet er, at en søgemaskine ikke bør filtrere, prioritere, censurere og manipulere søgeresultaterne, som Google, Bing eller Yahoo gør. Hvis fjernelsen af ​​et sådant verbum ville være en uddannelsesopgave, brugen af ​​bedre søgemaskiner er meget mere enkel, og handling kan udføres inden for få sekunder:

  • StartPage og Yandex de er sandsynligvis, og i øjeblikket, et levedygtigt alternativ til de store søgemaskiner
  • DuckDuckGo virkede ok i starten, men der er nogen tvivl om dens legitimitet, og der skal laves mere forskning
  • Qwant kunne også være fint, hvis det ikke blev påvirket af de europæiske love (ikke til at stole på/understøttes som standard)
  • Firefox og Brave (bygget på Chromium) er gode erstatninger for de forskellige Chrome (Google), Edge (Microsoft) og Safari (Apple), og de er tilgængelige til ethvert operativsystem, desktop eller mobil. En internetbrowser kan hjælpe med at undgå at sende alle former for data til uønskede hænder. Der er mere privatlivsvenlige alternativer, f.eks LibreWolf eller Mullvad (det sidste med indbygget Tor integration).

Sociale medier
Facebook (Meta) og X (Twitter) de er nok stadig de eneste alternativer i mange menneskers sind, men de er mere og mere involveret i censur og åben promovering af forskellige slags dagsordener og propaganda, hvis det i virkeligheden ikke var deres oprindelige hensigt. Igen er der værdifulde alternativer, som det bestemt er værd at håndhæve og som kunne faktisk kaldes "rigtige sociale netværk".

  • The Fediverse er et heterogent system af decentraliserede sociale platforme, der alle er forbundet med hinanden. De mest kendte navne blandt dem er Mastodon, Friendica, Diaspora, GNU Social, Hubzilla og PeerTube (det er også selve en videodelingsplatform)

Videoplatformer
YouTube (ejet af Google) og Vimeo er stadig giganter blandt videodelingsplatforme, men de er fuldstændig i overensstemmelse med de andre virksomhedsejede platforme, når det kommer til censur og propaganda. Derfor og igen er der rigtig gode grunde til at forlade dem, og der er mange måder at gøre det på:

Personlig cloudsystem
Det samme sagt ovenfor om andre aspekter af vores digitale liv gælder for vores datalagring og -deling. "Skyen", hvis det faktisk kan være praktisk (som giver adgang til vores data fra hvor som helst og med flere enheder) er også en anden måde at lægge vores "ting" i andres hænder! Og hvad der bliver gjort med det, det er ikke nemt at vide (eller er det?). Derfor er de forskellige iCloud (Apple), Google Drive, OneDrive (Microsoft) eller Dropbox, for blot at nævne nogle få meget almindelige løsninger, ikke til at stole på.

  • NextCloud kan hostes på en VPS (Virtual Private Server) eller på fysiske computere -selv på en Raspberry PI!- og giver komforten i skytjenesterne med fordelen af ​​total kontrol på dataene. Det er en gaffel af OwnCloud og den er velholdt og rig på funktioner og udvidelser. Det administrerer også kontakter og kalendere!

Økonomi
Det digitale liv er ikke kun billeder og musik! I dag er det også penge, kreditkort, bankkonti, sundhed og meget mere! Og disse aspekter lider af de samme problemer, som allerede er nævnt ovenfor. Her er nogle måder at se den nuværende virkelighed i øjnene og begynde at kræve en vis grad af uafhængighed.
OpenBazaar var en decentraliseret markedsplads, hvor alle kunne købe, sælge eller bytte hvad som helst hvor som helst. Den er desværre blevet afvist.

  • Particl er et eksempel på markedsplads, i dette tilfælde med integreret kryptovaluta. Stadig i udvikling
  • AgoristMarket er et eksempel på et projekt, der sigter på at sætte tilbud og efterspørgsel i fri sammenhæng, uden mægling eller spekulation, efter den agonistiske filosofi
  • Monero er indtil videre en særlig privatlivsorienteret kryptovaluta (BitCoin er bestemt ikke den eneste! og heller ikke særlig privatlivssikker, hvis den ikke bruges på bestemte måder), som en mulig måde at eje penge på i stedet for at være ejet af dem.

Styringssystemer
Systemet, der driver din computer, smartphone og tablet, kan også bruges til at indsamle alverdens informationer fra brugerne. Apple-computere leveres med Mac OS, de fleste andre maskiner med Windows (Microsoft), smartphones og tablets leveres med Android eller iOS. Men der er i det mindste et alternativ, velkommen til Linux-verdenen!
For år siden var det ikke for alle at have en distribution af Linux kørende som "daglig driver". Men i dag er tingene anderledes! De fleste af Linux-distributionerne (ofte forkortet til "distros") kan installeres med en fuldautomatisk proces, hvor brugeren blot skal downloade en billedfil, overføre den til en USB-stick (ved hjælp af for eksempel Balena Etcher) og starte computeren fra pinden.
Fordelene ved GNU/Linux i forhold til det andet system er:

  • det er Open Source (du ved, hvad der ligger bag)
  • det er for det meste gratis
  • dets brugere/fællesskab vedligeholdes for de fleste af distributionerne
  • klare politikker for privatliv og data
  • hurtigt og let
  • kan køre på ældre hardware med forbløffende resultater
  • kan tilpasses og se ud, som du vil

Når vi kommer til mobile enheder, er der ikke meget man kan gøre, hvis man ejer en iPhone eller en iPad. Systemet (iOS) er totalt lukket og under Apples kontrol, og tonsvis af data, inklusive geolokation, metadata og endda elementer fra egne billeder og videoer, sendes konstant til Apple. På siden af ​​Android, hvis en normal telefon er i Googles hænder, er der mere, der kan gøres. Jeg uddyber emnet på min "google-fri enheder" side.

Tak til PrivacyGuides teamet for inspiration.